Θεοδόσης Νικηταράς

Γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1966 στο Ασφενδιού, όπου και μεγάλωσε ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας.

Τα πρώτα του βήματα στην εκπαίδευση έκανε στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ευαγγελίστριας, όπου ολοκλήρωσε τις δύο πρώτες τάξεις, και στην συνέχεια στο τριθέσιο, τότε, δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου.

Τα γυμνασιακά και λυκειακά του χρόνια τον βρίσκουν μαθητή του Ιπποκρατείου Γυμνασίου και Λυκείου. Η καθημερινή μετακίνηση από το χωριό στην πόλη, μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές, αποτελεί μια από τις νοσταλγικότερες αναμνήσεις εκείνης  της περιόδου.

Ο Θεοδόσης Νικηταράς από μικρός είχε έντονες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες. Στα εφηβικά του χρόνια δραστηριοποιείται στο νεοϊδρυθέντα πολιτιστικό σύλλογο ¨Θεόκριτος¨. Συμμετέχει παράλληλα στη δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας ¨Αναγέννηση Ασφενδιού¨ μαζί με πλήθος νέων παιδιών του χωριού του.

Ως Μαθητής της Γ΄ Λυκείου εκλέγεται πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, δίνοντας τις πρώτες μεγάλες ¨μάχες¨ για την καλυτέρευση των συνθηκών εκπαίδευσης.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση τον βρίσκει φοιτητή στην Πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 1991 παίρνει το πτυχίο του ως πολιτικός μηχανικός και στη συνέχεια κατατάσσεται στο στρατό. Υπηρετεί τη θητεία για 23 μήνες από τη θέση του έφεδρου αξιωματικού Μηχανικού.

Από το 1992 ξεκινά ως ελεύθερος επαγγελματίας να ασκεί το επάγγελμα του.

Στην επαγγελματική ενασχόλησή του έχει ως κύριο αντικείμενο μελέτες, επιβλέψεις, κατασκευές, ιδιωτικών κτιριακών έργων καθώς  και εκτιμήσεις ακινήτων και αξιολογήσεις ξενοδοχείων ως πιστοποιημένος επιθεωρητής.

Σε ηλικία 28 ετών εκλέγεται, πρώτος κατά σειρά, κοινοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του αείμνηστου Κώστα Κιαπόκα στο Ασφενδιού, για την περίοδο 1994-1998.

Τοποθετείται ως αντιπρόεδρος της Κοινότητας ενώ, παράλληλα, συμμετέχει στην τριμελή Εκτελεστική Γραμματεία του Συμβουλίου Περιοχής, προπομπού του ενιαίου Δήμου Κω.

Την πενταετία 2000-2005 υπηρετεί τον επιστημονικό τομέα των μηχανικών, από τη θέση του εκλεγμένου Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω και ως μέλος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δωδ/σου.

Επανέρχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία του ενιαίου Δήμου Κω, την περίοδο 2010-2014, ως αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών και Χρηματοδοτούμενων έργων. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, για τη χώρα μας και το νησί μας, εντάσσει στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων πλήθος έργων ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Ως Δήμαρχος Κω, την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014, δίνει με πάθος και αποφασιστικότητα τη μάχη για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούσαν το Δήμο και την τοπική κοινωνία.

Το 2019 ιδρύει την παράταξη "ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ" και συμμετέχει στις εκλογές για το Δήμο Κω τις οποίες και κερδίζει. Αναλαμβάνει Δήμαρχος Κω 1 Σεπτεμβρίου του 2019.

Ο Θεοδόσης Νικηταράς δεν έπαψε στιγμή να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του τόπου μας. Με πίστη σε αρχές και αξίες, δεν έπαψε να αγωνίζεται για την ενότητα της κοινωνίας μας, θεωρώντας ότι αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την κοινή στόχευση και ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων. 

Θεοδόσης Νικηταράς